Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

6 Mart 2020 Cuma

Yeşil Işın


Yeşil Işın – Jules Verne
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2011
Çevirmen: Bertan Onaran
Sayfa Sayısı: 176
Özgün Adı: Le Rayon Vert



Jules Verne'in Yeşil Işın kitabı ile ilgili düşüncelerime Youtube üzerinden paylaştığım videodan ulaşabilirsiniz. Videonun metni aşağıdadır.


Kitap, Yeşil Işın adı verilen doğa olayını görmek için yola çıkan bir grubun başından geçenleri anlatıyor.

Samuel ve Sebastian kardeşler, hayatlarını yeğenleri Helena Campbell’ı mutlu etmeye adamışlardır. Helena da, dayılarıyla geçirdiği bu yaşamdan son derece memnundur. Helena evlilik çağına geldiğinde; Sebastian ve Samuel kardeşler ona uygun olabilecek bir damat adayı arayışına girerler. Bu esnada, Helena, gazetede “Yeşil Işın” adı verilen, Kuzey Kutbu’ndaki manyetik alanın Güneş ışınlarını etkilemesiyle ortaya çıkan doğa olayının yaşanacağını öğrenir. Oldukça meraklı biri olduğunan, bu olayı görmeyi çok istemektedir. Dayıları da onun için uygun bir damat adayı bulmuşlardır. Helena’nın evlenmeyi düşünmediği için damat adayını kabullenmeyeceğini düşünürler. Bu sebeple, Yeşil Işın’ı bahane ederek, hep birlikte bir yolculuğa çıkarlar. Her ne kadar Helena için bu yolculuk çok merak ettiği doğa olayını görme fırsatı olsa da, dayıları için, onu gidecekleri yerde yaşayan damat adayıyla tanıştırma fırsatı olacaktır. Herkesin kendi istekleri için çıktığı bu yolculukta ilginç bir macera yaşarlar.

Bilimsel açıklamaları kitaplarında bolca kullanan Jules Verne, bu kitabında da bilimsel açıklamalar yapmış. Ancak, aşırıya kaçan bir anlatım yoktu. Aynı zamanda, karakterlerin birbiriyle ilişkileri ve eğlenceli anlatımı sayesinde sıkılmadan okuyabileceğiniz bir kitap.

Macera ve yolculuk öyküleri okumaktan hoşlanıyorsanız, önemsemediğimiz tesadüflerin büyük anlamlar ifade edebileceğini görmek isterseniz önerebileceğim bir kitap.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder