Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

27 Mayıs 2018 Pazar

Saksı Olmanın Faydaları



Saksı Olmanın Faydaları – Stephen Chbosky
Feniks Kitap, İstanbul, 2013
Çevirmen: Sedef İlgiç
Sayfa Sayısı: 280
Özgün Adı: The Perks of Being a Wallflower

Stephen Chbosky'nin yazmış olduğu 'Saksı Olmanın Faydaları' kitabıyla ilgili düşüncelerime podcast videosu olarak Youtube üzerinden ulaşabilirsiniz. Videonun metnini aşağıdan okuyabilirsiniz.
Liseye yeni başlayan Charlie’nin yeni ortama uyum sağlaması ve sıkı dostlar kazanması ile geçen ilk yılında yaşadıklarını okuyoruz “Saksı Olmanın Faydaları” kitabında.

Charlie on beş yaşında ve lisedeki ilk yılında nasıl davranacağını bilemeyen biri. Geçmişteki sorunları dolayısıyla insan ilişkilerinde birtakım sorunlar yaşıyor. Ancak, Patrick ve Sam ile tanıştıktan sonra hayatı değişmeye başlıyor. Yavaş yavaş eskisinden farklı biri haline gelirken, sorunlarının da üstesinden gelmenin yollarını buluyor.

Biz tüm bunları Charlie’nin “Sevgili arkadaşım” diyerek başladığı mektuplardan okuyoruz. Charlie, bu mektuplarda ismini, arkadaşlarının ve ailesinin isimlerini değiştirdiğini belirterek ve gerçek kimliğini de gizleyerek olaylara farklı bir açıdan bakmamızı isteyen bize sürekli mektuplar gönderiyor. Gerçekten de bu mektup tarzı anlatımlar kitaba daha samimi bir hava katmış. Okurken kendinizi Charlie’yle sohbet ediyor gibi hissediyorsunuz.

Kitabın mektuplar aracılığıyla anlatılması, daha önce hakkındaki düşüncelerimi anlattığım Jean Webster’in yazmış olduğu “Bir Gençlik Masalı” kitabına benziyor. Orada da Judy, Uzun Bacaklı Dede’sine okuldaki günleriyle ilgili mektuplar yazıyordu, biz de bu mektuplar aracılığıyla onun başından geçenleri okuyorduk. Charlie, lisenin ilk yılında İngilizce öğretmeni Bill ve dostları Patrick ve Sam ile karşılaştığı zorlukları atlatıyor. Kitap, ilk gençlik yıllarında belli korkuları olan kişilerin arkadaşları ve onu seven insanların varlığıyla bunların üstesinden gelebileceğini veriyor.

Kitabı severek okuduğumu belirtmeliyim. Kitapta yer yer rahatsız olduğum noktalar olmuş olsa da genelini etkileyecek kadar büyük sorunlar değildi. Aynı zamanda kitabın sonlarında gerçekten beklenmedik, tahmin edilemeyen bir durumun ortaya çıkarak okuyucuyu şaşırtması oldukça etkileyiciydi.

Kitap, samimi bir dille yazılmış olduğundan çabucak olaylara dahil oluyorsunuz, Charlie’yle birlikte lise ortamına seyahat ediyorsunuz. Kitap, büyümeye, insan ilişkilerine, hayata dair güzel konulara değiniyor. Charlie’nin mektup arkadaşı olan biz okuyuculara tavsiye ettiği kitaplar ve dinlememizi önerdiği bir sürü güzel şarkı da kitapta yer alan bir diğer güzel detay.

Aynı zamanda, 2012 yılında bir filmi yapılmış. Türkiye’deki çoğu kişi de benim gibi kitaptan film aracılığıyla haberdar oldu. Filmi de seyrettim. Güzel bir uyarlama olduğunu ve beğendiğimi söyleyebilirim ancak kitaptaki bazı olaylara filmde hiç yer verilmemiş olması büyük bir eksiklikti. Elbette, bir kitabın tamamını o kısıtlı süreye sığdırmak mümkün değil. Bu nedenle film yerine mini dizi olarak çekilse ve kitaptaki olaylara daha fazla yer verilse daha iyi olurmuş diye düşündüm açıkçası. Yine de gayet sevimli bir gençlik filmi olduğunu söyleyebilirim.

Saksı Olmanın Faydaları, ele aldığı konular itibariyle sadece basit bir genç yetişkin romanı olmaktan sıyrılmış. Büyümenin zorluğu, insan ilişkileri, aile bağlılığı gibi konuları barındıran, sizi sıkmayacak, akıcı bir genç yetişkin romanı. Genç yetişkin türü kitaplardan hoşlanıyorsanız sevebileceğiniz bir kitap.

***

Kızlar erkekleri aşılması gereken bir zorluk olarak gördüklerinde severler. (syf. 41)

Bazı kızlar erkekleri gerçekten değiştirebileceklerini düşünürler. Komik olan şu ki; eğer onları gerçek anlamıyla değiştirebilirlerse sıkılırlar. Çünkü uğruna mücadele edecekleri hiçbir şey kalmamıştır. (syf. 41)

Olduğumuz kişi olmamamızın birçok sebebi var ve belki de bu sebeplerin çoğunu hiç bilemeyeceğiz. Ama nereden geldiğimizi seçemesek de nereye gidebileceğimizi seçebiliriz. Yine de bir şeyler yapabiliriz. Ve yaptıklarımızla ilgili iyi hissedebiliriz. (syf. 275)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder