Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

8 Temmuz 2018 Pazar

Olağanüstü Bir Gece

Olağanüstü Bir Gece – Stefan Zweig
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2017
Çevirmen: İlknur İgan
Sayfa Sayısı: 70
Özgün Adı: Phantastiche Nacht

Stefan Zweig'ın Olağanüstü Bir Gece kitabıyla ilgili düşüncelerime Youtube üzerinden ulaşabilirsiniz. Videonun metnini aşağıdan okuyabilirsiniz...
Kitap, yaşadığı hayattan sıkılan burjuva bir adamın bir günde yaşadığı olayları anlatıyor.

Kitaptaki karakter, hayatından, etrafındaki her şeyden o kadar çok sıkılmıştır ki, hiçbir şeyden zevk alamamaktadır. Bir pazar günü aklında yokken tesadüf eseri at yarışlarına gider. Burada bir suç işler. Bu suçu işledikten sonra kendiyle ilgili keşfetmediği özelliklerin farkına varmaya başlar. At yarışlarından çıktıktan sonraki sürede, tüm gece yaşadıkları hayata bakış açısını değiştirir.

Kitaptaki baş karakter bana Albert Camus’nun Yabancı kitabının baş karakterini hatırlattı. Aynı oradaki karakter gibi, Olağanüstü Bir Gece’de de karakterimiz hayattan, çevresindekilerden oldukça sıkılmış durumda. 

Kitapta karakterimizin kendi kendine yaptığı sorgulamalar ve hayata bakış açısı oldukça güzel yansıtılmış. Kısa ama gerçekten dolu bir kitap. Kitap belli bir noktaya kadar belli bir olay üzerinden gidiyor ve ilerleyen kısımlarda bu olayla ilgili bir şeyler olacağı algısı oluşturuyor. Ancak bu noktadan sonra her şey tamamen farklı yerlere gidiyor. Bu olaylar süresince karakterimizin kendiyle ve hayata bakışıyla ilgili düşüncelerini okuyoruz. Belki çok büyük olaylar yaşamıyor, ancak karşılaştığımız tesadüflerin bizi yönlendirebileceğini görüyoruz.  

Stefan Zweig, son dönemlerde gerçekten çokça okunan ve sevilen bir yazar. Bu benim okuduğum ikinci Stefan Zweig kitabıydı. İlk “Korku” kitabını okumuştum. Okuduğum her iki kitapta da kişisel tahliller ve betimlemeler oldukça hoşuma gitti. Bu nedenle kitaplarını okumaya devam edeceğim.

Kitap; sade, akıcı ve anlaşılır bir dille yazılmış. Zaten ince olduğu için de kısa sürede okunuyor.

Hayat üzerine dersler çıkarabileceğiniz, farklı bir bakış açısı kazanabileceğiniz “Olağanüstü Bir Gece” kitabını okumanızı öneririm.

1 yorum:

  1. Merhabalar,

    Avusturyalı roman, tiyatro, biyografi yazarı Stefan Zweig’i ilk olarak ”Satranç” kitabıyla tanımıştım. ‘’Olağanüstü Bir Gece’’ adlı romanını da dün itibariyle bitirdim. ”Olağanüstü Bir Gece”, seçkin bir burjuva olarak rahat ve tasasız varoluşunu sürdürürken giderek duyarsızlaşan bir adamın hayatındaki dönüştürücü deneyimini anlatmaktadır. Romanda beni en çok etkileyen cümle şu iki cümle olmuştu:

    -Kendisini bulmuş olan insan dünyada hiçbir şeyi kaybetmeyecektir. Kendi içindeki insanı kavramış olan insan ise bütün insanlığı anlayacaktır.

    -Ne var ki bu satırları zaten sadece kendim için yazacaktım ve kendime bile tam açıklayamadığım bir şeyleri başkaları için anlaşılır kılmak gibi bir niyetim hiç yoktu.

    ‘’Olağanüstü Bir Gece’’ adlı romandan altını çizdiğim, en sevdiğim yirmi alıntıyı okumanız için sizinle de paylaşmak isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/olaganustu-bir-gece-romanindan-muhtesem-20-alinti/

    Umuyorum ilgiyle okursunuz,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil