Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

21 Ocak 2016 Perşembe

İntihar Kulübü


İntihar Kulübü Robert Louis Stevenson
Çevirmen: Aslıhan Kuzucan
İthaki Yayınları, İstanbul, 2015
Sayfa Sayısı: 97

Canı sıkılmış bir prens olan Florizel ve sadık dostu albay Geraldine’in başından geçenlerin anlatıldığı bu kitap, adı gibi biraz ürkütücü, biraz tuhaf olayların geçtiği bir kitap. Kitabı alırken kitap hakkında hiçbir fikrim yoktu ve sadece arka kapaktaki şu yazı beni etkilemişti:
Hayattan gerçekten bıktıysanız sizi bu gece bir buluşmaya götüreceğim.

Prens Florizel ve Albay Geraldine hayattan sıkılmışlardır, farklı maceralar yaşamak için kılık değiştirerek halkın içine karışmakta ve onların hikayelerini dinlemektedirler. Bir gün yine bu amaçla yola çıktıklarında tuhaf bir adamla karşılaşırlar. Bu adam onları gizli bir kulübün binasına götürür. Bu kulübün üyeleri hayattan ve çektikleri sıkıntılardan bıkmış, ölmeyi istemektedirler. Kulübün amacı ise onların bu isteklerini gerçekleştirmektir. Bir kart oyunu sonunda o gece kimin öleceği ve kimin o kişiyi öldüreceği belirlenmektedir. Bu kan donduran oyunu gören prens ve albay kulübün kapanması ve kulüp başkanının yakalanması için harekete geçerler.

Gerçekten de yer yer ürperten bu kitap; ilginç olay örgüsüyle dikkatimi çekti. Kitapta tek bir olay anlatılıyor ancak bu üç bölümde aktarılıyor ve bu üç bölüm de kendi içinde ayrı hikayeler gibi duruyor. Bu nedenle Binbir Gece Masalları'nı andırır bir tarzdaydı. Kitaptaki olaylar polisiye öyküler gibi. Birçok karakterin bulunduğu karmaşık bir olay ve sonunda bunun çözümlenmesi şeklinde öyküler ilerliyor.

Polisiye kitap okumayı sevenlerin kesinlikle severek okuyacakları bir kitap.

***

Dünya üzerinde hiçbir şey söz verilmiş bir itaat kadar edilgen ya da söz veren kişinin kendini mahkûm ettiği şartlar kadar baskıcı olamazdı. (syf. 2)

İnsanın hayatı almak için fazla ufak ve kullanmak için çok büyük! (syf. 97)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder