Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

1 Ocak 2016 Cuma

Bir Yılbaşı Öyküsü


Bir Yılbaşı Öyküsü – Charles Dickens
Çevirmen: Çiçek Eriş
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2014
Sayfa Sayısı: 96

Yeni yıla girdikten hemen sonra, incelemesi yapılacak en anlamlı kitaplardan birisi olacağını düşündüm "Bir Yılbaşı Öyküsü"nün. Noel ruhunu çok iyi yansıtan kitaplardan biri olduğunu düşünüyorum. 
 
Kitapta; bencil ve cimri bir adam olan Ebenezer Scrooge ile tanışıyoruz. Bay Scrooge, kimseye yardım etmeyen kaba biridir. Çevresindekiler onun bu özelliklerinden rahatsızdırlar ancak düzeleceğini ummaktadırlar. Bay Scrooge ise düzeleceğini gösteren davranışlarını göstermemektedirler. Noelden önceki gün Bay Scrooge çalışanını evine gönderdikten sonra garip olaylar olmaya başlar. Çok önceden ölmüş olan ortağının hayaleti Bay Scrooge'ı ziyaret eder. Ona üç hayaletin ziyarete geleceğini ve bu hayaletlerle yolculuğa çıkmasını söyler. 

Bay Scrooge oldukça korkmuştur ancak bu hayaletlerle yapacağı yolculuklardan da kaçamayacağını bilmektedir. Bu nedenle hayaletleri beklemeye başlar. Ve sırasıyla üç hayaletle çeşitli yolculuklara çıkar. Bu yolculuklar sırasında kendisiyle ve yaptıklarıyla hesaplaşmaya başlar. Ve küçümsediği noelin anlamını öğrenir.

Bir insanın kendini bulma yolculuğu olarak da nitelendirebilirim aslında bu öyküyü. Kitabın çizgi film, sinema, müzikal, tiyatro versiyonları da yapılmış. Charles Dickens'ın en bilinen kitaplarından biri olmuş. Ayrıca bu öykü bana 1946 yapımı "It's A Wonderful Life" adlı filmi hatırlattı. Orada da baş kahramanımız kendisiyle ilgili başka kimsenin bilmediği bir yolculuğa çıkıyordu. Belki de senaristler bu öyküden esinlenmişlerdir, kimbilir. :)

Kitapla ilgili tek kafamın karıştığı nokta kitabın ismi oldu. Orijinal ismi "A Christmas Carol" olan kitabı uzun zamandır Bir Noel Şarkısı ismiyle biliyordum ama bu kitaptaki çeviri biraz değiştirilmişti. Bundan önce Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'ndan okumuş olduğum kitaplardan Bir Gençlik Masalı'nda da bu durumu yaşamıştım. O kitabın orijinal ismi "Daddy Long Legs"di. Yine de kitapların konusuna çok ters olmayan başlıklar olduğu için pek bir şey diyemiyorum ancak buna dikkat etseler daha iyi olur sanki.

Güzel bir yılbaşı öyküsü okumak istiyorsanız tereddütsüz önereceğim bir kitap. Zaten oldukça ince olan bu kitabı çok kısa sürede bitireceğinize eminim.  

***

Her insanın arkadaşlarıyla bir şeyler paylaşması, gezip görmesi gerekir. Eğer insanın içindeki ruh hayatta bunları yaşayamazsa, ölümden sonra yapması gerekir. Hayatında yaşayamadıklarını ölümünden sonra görür, ama tecrübe edemeden uzaktan bakar. (syf. 16) 

Sözleri ve davranışları gibi küçücük detaylardan bile, yaptığı iyilikleri açıkça görebilir insan. Bunlar para gibi sayılabilecek değerler değil. Ama verdiği mutluluk sanki bir servet harcamış kadar büyük. (syf. 33)

Cehaletle savaşanları karalıyorsunuz! Ya da fitne fesada karıştırıyorsunuz ki işleri iyice berbat ediyorsunuz! Sonunuz da böyle gelecek işte! (syf. 59)

Ah buraya çöreklenmiş olan soğuk, buz gibi ölüm. Hükümdarlığın budur senin. Ama sevilen, sayılan ve onurlandırılan birinin tek tel saçına yine de dokunamaz, ne yüzünü ne elini çirkinleştirebilirsin. Eli bırakıldığında düşer, kalbi ve nabzı artık atmıyordur ama o el açık ve cömert, o kalp içten ve sıcak ise başka şey önemli değildir. Yaşarken yaptığı iyilikler tüm dünyayı güzelleştirecek, işte önemli olan bu! (syf. 68)    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder