Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

19 Nisan 2019 Cuma

Yaman Tilki



Yaman Tilki – Roald Dahl
Can Yayınları, İstanbul, 2018
Çevirmen: Gönül Çapan
Sayfa Sayısı: 100
Özgün Adı: Fantastic Mr. Fox

Roald Dahl'ın Yaman Tilki kitabı ile ilgili düşüncelerime Youtube üzerinden paylaştığım videodan ulaşabilirsiniz. Videonun metni aşağıdadır.


Bay Tilki, eşi Tilkiye Hanım ve dört yavrusunun başına gelenleri anlatıyor kitap. Bay Tilki, ailesiyle birlikte mutlu bir yaşam geçirmektedir. Ailesinin karnını doyurmak için çevrede oturan üç çiftçinin çiftliğinden hayvanları çalmaktadır. Bay Bean, Bay Boggis ve Bay Bunce isimli bu üç çiftçi, çiftliklerine dadanan bu tilki ve ailesinden oldukça sıkılmışlardır. Bu nedenle onu ve ailesini yakalamak için bir plan kurup uygulamaya koyulurlar. Ama Tilki Bey, gerçekten de yaman bir tilkidir ve onların planlarını altüst etmek için kollarını sıvar.

Roald Dahl’ın diğer kitaplarında olduğu gibi, esprili anlatım tarzı eğlenceli vakit geçirebileceğiniz bir okuma sağlıyor. Son derece sakin ilerleyen öykü, Bay Tilki’ye katılan dostlarıyla birlikte daha da eğlenceli hale geliyor.

Kitapla ilgili beni rahatsız eden tek nokta, kitapta geçen bir bölüm oldu. Bundan sonrası spoiler olabileceği için, dinlemek istemezseniz ekranda gözüken dakikadan devam edebilirsiniz. “Porsuk Kaygılanıyor” isimli bölümde; bazı etik değerlerin sorgulaması yapılmış. Bu da bir yetişkin için sorgulanabilecek bir konuyken; çocuklar için biraz farklı yorumlanabilecek bir konu olmuş. Hırsızlık üzerine yapılan bir konuşmanın geçtiği bu bölümde, okuyanı düşündürebilecek bir konu ortaya konmuş. “Aç kalındığı zaman hırsızlık yapmak kötülük sayılır mı?” sorusunun irdelendiği bu kısımda, Tilki ve Porsuk arasındaki konuşmalar sonucunda, hırsızlık zorunda kalındığı ve çocuklarını aç bırakmamak adına yapıldığında kötülük sayılamayacağı kararına varılıyor. Elbette bu kitabı okurken benim de üzerine düşündüğüm bir konu oldu. Ama çocuklar için yazılmış bir kitapta bu tarz bir sorgulamanın yapılmış olması bana biraz yanlış geldi. Belki daha büyük bir yaş aralığı için yazılmış bir kitap olsaydı daha normal karşılayabilirdim.



Aynı zamanda, 2009 yılında, aynı isimle kitabın bir film uyarlaması yapılmış. Stop motion tekniğiyle çekilen bu animasyonda, öykünün ana konusu aynı ancak işlenişi değiştirilmiş. Güzel bir macera filmi olmuş. Farklılıklara rağmen, takım çalışmasının fayda getireceğini vurgulaması gibi belli konulara vurgu yapması açısından da beğendiğimi söyleyebilirim.




Kitap; kötü insanların bir şekilde cezasını çekeceğini, çevremizdeki dostlarımızla el ele verdiğimizde her şeyin üstesinden gelebileceğimizi anlatıyor. Tek takıldığım nokta az önce bahsetmiş olduğum bölüm oldu. O nedenle kitabı çocuklara hediye etmek istiyorsanız, öncesinde kitabı okumanızı tavsiye ederim. Zaten bol resimli olduğu için kısa sürede okuyabileceğiniz bir kitap. Ama tek bir olumsuzluk nedeniyle kitabı kötüleyemem. Çünkü gerçekten eğlenerek okuduğum kitaplardan biri oldu. Hoş vakit geçirmek istiyorsanız, kesinlikle önereceğim bir kitap “Yaman Tilki”.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder