Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

17 Haziran 2018 Pazar

George'un Harika İlacı

George’un Harika İlacı – Roald Dahl
Can Yayınları, İstanbul, 2018
Çevirmen: Cem Akaş
Sayfa Sayısı: 108
Özgün Adı: George’s Marvellous Medicine

Roald Dahl'ın George'un Harika İlacı adlı kitabıyla ilgili düşüncelerime podcast olarak Youtube üzerinden ulaşabilirsiniz. Videonun metnine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
8 yaşındaki George’un hangi malzemeleri kullanarak ilaç kullandığını ve bu ilacın etkilerini okuyoruz kitapta. George, her çocuk gibi eğlenceden hoşlanan, yaramazlık yapmaması söylendiğinde hemen nasıl yaramazlıklar yapabileceğini düşünmeye başlayan bir çocuk. Büyükannesi ise huysuz ve kötü kalpli birisi. Bir gün, George’un anne ve babası, onu büyükannesiyle bırakarak işe giderler. Anne ve babasının yanında George’a iyi davranan büyükannesi, onlar evden ayrıldığında hemen gerçek yüzünü göstererek çocuğu korkutur. Büyükannesinden son derece rahatsız olan George, onun bu davranışlarına karşılık bir ceza vermeyi ister. Ve onu sarsacak bir ilaç hazırlamak için hemen işe başlar.

George’un Harika İlacı eğlenerek okuduğum bir kitap oldu. Bu kitapta da, Roald Dahl’ın önceden okuduğum kitaplarında olduğu gibi fakir ve talihsiz bir çocuğun öyküsü anlatılıyor. Gerçi, George için talihsiz biri demek ne kadar doğru olur tartışılır, ne de olsa bu kitapta talihsizliği yaşayanlar George’un çevresindeki insan ve canlılar.

SPOILER
Bundan sonraki kısımda spoiler olabilir. O nedenle kitabı okumadıysanız, ekrandaki dakikadan sonra videoya devam edebilirsiniz. Kitabı eğlenerek okuduğumu söylemiştim. Ancak çocuklar için yazılan bu kitap, çocuklara ne kadar uygun, o konuda kararsızım. Örneğin, büyükannenin kötü biri olması, bunun sonucunda cezalandırılmak istenmesi ve bir şekilde cezalandırıldıktan sonra, anne ve babanın bu duruma tepkileri beni oldukça şaşırttı. Her şeyi çabucak kabullendiler. George’un evde bulduğu malzemelerle yaptığı bu garip ilacın içenler üzerindeki etkisini gören babası bence kitaptaki en bencil kişilerden biriydi. İlacın ona para kazandıracağını tahmin ettiğinden, çevresindeki hiçbir şeyi önemsemedi. Birçok canlının zarar görmesine neden oldu.
SPOILER

Elbette bu kitabı bu yaşta değil de, çocukken okusaydım düşüncelerim daha farklı olabilirdi. Çünkü büyüdükçe hayal kurmayı aza indiriyor ve gerçeklerin içinde kayboluyoruz. Ve gerçeklere fazla bağlandığımız için olaylara bakış açımız daha gerçekçi oluyor. Eğlenceli vakit geçirip dersler çıkarılabilecek bu kitap, tam da bu nedenle bazı konularda yetersiz kalmış bana göre.

Kitap; çevresine kötü davrananların bunun sonucunda cezalandırılacağını, bencil ve doyumsuz olunursa elimizde bulunanları da kaybedebileceğimizi anlatıyor. Bunlar gerçekten de hitap ettiği yaş aralığı için önemli konular. Ancak bunların verilmesi için olayların işleniş biçimi pek hoşuma gitmedi. Küçük yaştaki çocukların kitaptan etkilenme ihtimali olduğunu da düşünüyorum. Bu nedenle çocuklara bu kitabı hediye etmek istiyorsanız, öncesinde kitabı okumanızı tavsiye ederim. Zaten bol resimli olduğu için kısa sürede okuyabileceğiniz bir kitap.

Tüm bunlara rağmen; gayet eğlenceli, hızla okunan, içinde önemli dersleri barındıran bir kitap. Bu nedenlerle Roald Dahl kitaplarını okumaya devam edeceğim. Bu kitabında da, diğer kitaplarında olduğu gibi, eğlenceli üslubuyla, kitabın başından sonuna kadar bir gülümsemeyle kitabı okumanızı sağlıyor.

Bu nedenle, eğlenceli bir kitap okumak isterseniz, George’un Harika İlacı’nı öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder