Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

3 Haziran 2018 Pazar

4N1K

4N1K – Büşra Yılmaz
Epsilon Yayınları, İstanbul, 2016
Sayfa Sayısı: 490

Büşra Yılmaz'ın yazmış olduğu 4N1K kitabı ile ilgili düşüncelerime Youtube üzerindeki podcast videosundan ulaşabilirsiniz. Videonun metnini aşağıdan okuyabilirsiniz.

Kitap, dört erkekle büyümüş Yaprak’ın kendini ve aşkı keşfetme yolculuğunu anlatıyor.

Yaprak, çocukluğundan beri ayrılmadığı arkadaşları Ali, Gökhan, Sinan ve Oğuz nedeniyle diğer kızlardan biraz daha farklı biri olmuştur. Kızların sevdiği şeylerden hoşlanmamakta, pembe renkten nefret etmektedir. Ancak, bir gün kendisine bir paket gelir. Paketin içinden bir elbise ve bir not çıkar. Paketi gönderen kişi, Yaprak’ı sevdiğini söylemektedir. Bunun üzerine Yaprak’ı rahatsız eden bu kişiyi bulmak için harekete geçerler.

Kitabın ismi olan 4N1K, kitapta şu şekilde açıklanmış: 4 odacıklı kalbim tıka basa doluyken 4 aptal oğlanla… Nasıl sıkışabilir ki oraya 1 sırık oğlan… Kim bilir?

Kitap, wattpad platformu üzerinden paylaşılmış, ardından da kitap haline gelmiş. Açıkçası beni bu kitabı okumaya iten sebep de kitabın wattpad platformu üzerinden paylaşılarak ortaya çıkmış olması. Wattpad, oldukça tartışmalı platformlardan birisi. Orada paylaşılan kitapların konusu, edebi değeri gibi unsurlar oldukça tartışılıyor. Peki, wattpad nedir? Kısaca, Wattpad, bir şeyler yazan insanların, yazdıklarını paylaştıkları bir platform. Bu nedenle aslında gayet güzel bir amaçla kurulmuş bir platform. Bir şeyler yazan insanların bunu paylaşması, diğer kullanıcılardan gelen yorumlarla kendilerini bu konuda geliştirebilecekleri bir yer. Ancak, bana göre, son dönemde yayınevlerinin sadece çok okunduğu için wattpad üzerindeki kitapları basmaları beraberinde “Watpad kitapları kötüdür” algısı yaratmış durumda. 

Kitap, wattpad üzerinden paylaşıldığı için ben de başlangıçta biraz önyargılıydım açıkçası. Ancak, kesinlikle kötü bir kitap değildi. 13 – 17 yaş arası için daha uygun bir kitap olduğunu düşünüyorum. İçerisinde küfür yer alıyor. Ancak kitaptaki karakterlerin lise öğrencisi olmalarını göz önünde bulundurduğumda, o yaşlardaki davranışlarımızı düşündüğümde, bu küfürler fazla rahatsız etmedi beni. Kitap, ana karakterimiz Yaprak’ın ağzından anlatılıyor. Olayları onun bakış açısıyla, gayet sade bir dille okuyoruz. Kitap içerisinde en sevdiğim nokta ise; 90lar dönemine ait birçok dizi, film ve şarkıya göndermelerde bulunuyor olmasıydı. Olumsuz nitelendirebileceğim nokta ise; kitabın konu itibariyle anime, Japon ve Kore dizilerine benzemesiydi.

Aynı zamanda, 2017 yılında kitabın bir film uyarlaması yapılmış. Filmi seyrettim. Eğlenceli bir filmdi ancak kitapla kıyasladığımda çok fazla havada kalan konu vardı. Kitaptaki olayların büyük bir kısmına filmde yer verilmemişti. Bazı sahnelerin ise geçiştirildiğini düşünüyorum. Kötü bir film değildi ancak bu eksiklikler nedeniyle tam olarak dahil olamadım. Yine de vakit geçirmek için seyredilecek bir gençlik filmi olmuş.

Kitap, kendin olma teması üzerine kurulmuş. Eğlenceli bir dil kullanıldığı için de hızla okunan bir kitap. Dostluk, kardeşlik, kendin olma ilgili bir şeyler okumak isterseniz okuyabileceğiniz bir kitap.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder