Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

6 Mayıs 2018 Pazar

Beş Sevim Apartmanı



Beş Sevim Apartmanı – Mine Söğüt
Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2017
Sayfa Sayısı: 128

Mine Söğüt'ün "Beş Sevim Apartmanı" kitabı ile ilgili düşüncelerime podcast olarak Youtube üzerinden ulaşabilirsiniz. Videonun metnini aşağıda bulabilirsiniz.


“Beş Sevim Apartmanı” belki de her gün etrafımızda gördüğümüz, ama yürüyerek yanlarından geçip gittiğimiz beş kişinin öyküsünü anlatıyor. Üçüncü sayfa haberlerinde sıkça görebileceğimiz hayatlar yaşamış kişiler bunlar. Hani, anlatılanlar yeterli gelir ya çoğu zaman bize, kafamızı takmayız, ne olduğunu sorgulamayız, ama madalyonun diğer yüzünde neler olduğunu da kaçırırız farkında olmadan. Beş Sevim Apartmanı, bir şekilde toplumdan soyutlanmış, belki bir süre göz önünde bulunmuş ama varlıkları çabucak unutulmuş beş kişinin öyküsünü anlatıyor okuyucuya.

Kitapta; Samimi adındaki doktor çocukken annesinin ilgisizliği nedeniyle kendini insanlardan soyutlayıp cinlerle arkadaş oluyor. Ancak ileriki yıllarda cinler nedeniyle hoşlandığı kızla bir türlü iletişim kuramıyor. Bunun üzerine cinlere küsüyor. Ve cinler hakkında araştırmalar yapmaya başlıyor. Samimi’nin cinlerin gerçekten var olup olmadığı konusundaki içsel sorgularını ve araştırmalarını yazmış olduğu günlükten okuyoruz. Samimi, bu sıkıntısıyla boğuşurken, bu sorunu yaşayan kişilerin de olduğunu fark ederek onlar üzerinden bu araştırmalarını ilerletmeye başlıyor.

Bundan sonraki kısımlarda biraz daha detaylı olarak kitap içeriğinden bahsedeceğim. Bu kısımlarda spoiler vermeden anlatmam zor olacağı için, kitabı henüz okumadıysanız ve okumayı düşünüyorsanız, bu kısmı atlamanız iyi olabilir. Devam etmeniz gereken dakikayı ekranda görebilir ve direkt o kısımdan devam edebilirsiniz.

Samimi, cinlerin onu yavaş yavaş ele geçirdiğinin farkına vardıktan sonra, bu durumu tek yaşayan kişinin kendisi olmadığını görüyor. Onunla benzer şeyleri düşünen insanları incelerse bu durumun sebebini bulabileceğine inanarak bir araştırmaya başlıyor. Bu araştırmasında; cinlerle ve perilerle arkadaşlık eden beş akıl hastası buluyor. Ancak bu araştırması için gerekli izinlerin verilmeyeceğinden ve bunları gizli yürütmek istediğinden bir yer buluyor. Tüm hastaları ve kendisini “Beş Sevim Apartmanı” denen bir apartmana taşıyor. Her hastayı bir daireye yerleştirip kendi de boş olan bir daireye yerleşiyor.

Kitaba ismini veren “Beş Sevim Apartmanı”nın öyküsüyle başlıyoruz kitaba. Ardından apartmana taşınan ve farklı renkte perdeleri olan dairelerde oturan karakterlerimizin yaşam öykülerini okuyoruz. Ne gibi olaylar yaşadıktan sonra bu duruma geldiklerini görüyoruz. Başta da söylediğim gibi, kitap bu kişilerin sadece cinlerle ilgili öyküsü yerine madalyonun diğer yüzünü de çeviriyor ve kafalarında kurdukları masalsı dünyanın aslında hangi gerçek olaylar nedeniyle oluşturulduğunu anlatıyor. Karakterlerin cinlerin sebep olduğunu düşündükleri durumların gerçekte nasıl şekillendiğini okurken her şey daha da yerine oturuyor.

Kitapta karakterlerin hikayeleri ilerledikçe, Samimi’nin kendi kendine yaptığı sorguları da artıyor. Ve bu sorgular aracılığıyla okuyucuya da bazı şeyleri sorgulatıyor. Ve son aşamada yine tuhaf bir şekilde, bu tuhaf öykü sona eriyor.

“Beş Sevim Apartmanı”, Mine Söğüt’ün yazdığı ilk kitapmış. Ancak bir ilk kitap için dil kullanımı oldukça iyiydi. Olayları okurken gerçekten üzerlerine çokça düşündüm. Zaman zaman kendimi sorguladım. Cinlerin, perilerin beni ürkütmesine izin verdim. Fark etmeden çevremizdekilerin hayatına kötü anlamda dokunma ihtimalimizin olabileceğini bir kez daha gördüm. Ve, çevremizde her gün gördüğümüz, bir eksiği var diye konuşmaktan çekindiğimiz insanların, üçüncü sayfa haberlerinde kabataslak öykülerini okuduğumuz insanların ne gibi büyük sorunlar yaşadıktan sonra bu hale gelmiş olabileceklerini fark ettim.

Kitap, fantastik ve psikolojik türde bir kitap olarak nitelendirilebilir. Karakterlerin cin ve perilerle birlikte yaptıkları masalsı yolculuklar kitabın fantastik yönünü barındırırken; delilik, inançlar, sevgisizlik, şiddet gibi unsurların yer aldığı kısımlar ise kitabın psikolojik yönünü tamamlıyor. Kitabın anlatım dili okuyucu sıkmayacak düzeyde ve birçok konu üzerine düşünmeye sevk ediyor. Kitabın “Rüya Tabirli Cinperi Yalanları” alt başlığıyla paralel olarak kitap içerisindeki kimi kısımlarda rüya tabirleri yer alıyor. Kimi kısımlarda Kuran’dan alıntılar yapılmış. Bu unsurlar da kitabın ürperticiliğini biraz daha arttırıyor.

Eğer fantastik kitaplardan hoşlanıyorsanız, hayattan kesitler okumak istiyorsanız, Çağdaş Türk Edebiyatını seviyorsanız “Beş Sevim Apartmanı”na bir göz atmanızı isterim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder