Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

26 Şubat 2018 Pazartesi

Martı Jonathan Livingston

Martı Jonathan Livingston – Richard Bach
Epsilon Yayınları, İstanbul, 2015
Çevirmen: Kader Ay, Aslı Tümerkan
Sayfa Sayısı: 152
Özgün Adı: Jonathan Livingston Seagull

Kitapla ilgili düşüncelerime Youtube kanalımdaki podcast yayınından ulaşabilirsiniz. Videodaki konuşmanın metnine aşağıdan ulaşabilirsiniz...




Kitap, kendini keşfetme yolculuğuna çıkan martı Jonathan Livingston’ın başından geçenleri anlatıyor.

Martı Jonathan Livingston, yaşadığı sürüde farklılığıyla öne çıkan biri. Diğer martılar yemek ve daha uzun yaşamak üzerine kurulmuş olan hayat planlarıyla günlerini geçirirlerken, Jonathan daha iyi uçma ve sürekli öğrenme isteğiyle doludur. Bu nedenle sürünün her gün yaptıklarıyla ilgilenmemekte, tüm zamanını nasıl daha iyi uçabileceğini öğrenmekle geçirmektedir. Zaman içinde onun bu hareketlerinden rahatsız olan sürü, Jonathan’ı dışlarlar. Bu andan itibaren yalnız başına kalmış olan Jonathan, artık tüm vaktini uçmaya ayırabilecektir. Böylece, martı Jonathan Livingston’ın kendini keşfetme yolculuğu da başlamış olur.

Kısacık, ama dolu dolu bir kitap martı bana göre. Martılar üzerinden insanları anlatan kitap, ders çıkarılabilecek birçok cümleyi barındırıyor. Kitap, bir kişisel gelişim ve felsefe kitabı olarak da nitelendirilebilir. Çünkü içerisinde birçok güzel öğreti de yer almakta. Zincirlerimizi kırmamız, önyargılarımızı bir kenara bırakmamız, sürekli öğrenmemiz gerektiği vurgulanıyor. Aynı zamanda toplumun farklı kişilere bakış açısı ele alınıyor.

Kitap; bu söylediklerimden daha fazlasını içeriyor elbette. Ben, kitabı 13 – 14 yaşlarındayken okumuş ve o yaşların da etkisiyle olacak, sadece bir yolculuk öyküsü olarak nitelendirmiştim. Ancak yıllar sonra tekrar okuduğumda kitabın göründüğünden çok daha fazla anlamlar barındırdığını fark ettim. Martı, kesinlikle zaman zaman açıp okunması ve üzerine düşünülmesi gereken değerli kitaplardan biri.

Kitap sade ve anlaşılır bir dille yazılmış. Kısa olduğundan ve içinde birçok fotoğraf yer aldığından çabucak okunuyor. Ancak, kesinlikle üzerine düşünülmesi gereken birçok nokta bulunuyor.

İnsani değerlerin martılar üzerinden anlatıldığı, hayat üzerine dersler çıkarabileceğiniz, farklı bir bakış açısı kazanabileceğiniz güzel bir kitap okumak isterseniz öneririm.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder