Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

5 Kasım 2017 Pazar

İçimdeki Müzik


İçimdeki Müzik – Sharon M. Draper
Timaş Yayınları, İstanbul, 2016
Çevirmen: Zeynep Kürük
Sayfa Sayısı: 264
Özgün Adı: Out Of My Mind

Herkese merhaba!

Sharon M. Draper'ın İçimdeki Müzik kitabıyla ilgili düşüncelerime aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz. Videodaki konuşmanın metnine hemen videonun aşağısından ulaşabilirsiniz.


Beyin felci olan Melody’nin öyküsünü anlatıyor “İçimdeki Müzik” kitabı.

Melody, beyin felci olan 11 yaşında bir kız. Beyin felci olduğu için de başparmağı dışında vücudunun hiçbir yerini hareket ettiremiyor, konuşamıyor. Bu nedenle de çoğu zaman büyük sıkıntılarla karşılaşıyor. Ancak Melody, oldukça zeki biri. Aynı zamanda fotografik bir hafızaya sahip ve hiçbir şeyi unutmuyor. Bu özelliği sayesinde birçok sorunun üstesinden gelebiliyor.  

Elbette Melody bu yolculuğunda yalnız değil çünkü ailesi tüm hayatlarını Melody’e göre şekillendirmiş durumda. Aynı zamanda Melody’e her konuda destek olan komşuları Bayan Violet ve okulda ona yardım eden Catherine sayesinde Melody güçsüz biri olmadığının farkına varıyor.

Kitap; engeli nedeniyle toplum içinde sıkıntılar yaşayan Melody’nin öyküsünü anlatıyor kısaca. Melody, okulda engelli öğrenciler için oluşturulmuş bir sınıfta eğitim görüyor ve tek istediği normal biri olabilmek. Ancak, toplumun ona bakış açısı nedeniyle bunu gerçekleştirebilmesi zor görünüyor. Çünkü, sınıf arkadaşlarının yanı sıra, bazı öğretmenlerin bile ona bakış açısından bir kez daha bir engeli olan ya da farklı görünen kişilerin ötekileştirilmesini görüyoruz. Ancak buna rağmen, Melody’nin oldukça güçlü olduğunu ve gitmek istediği yolda emin adımlarla yürüdüğünü görüyoruz.

Kitabın sonu bakış açısına göre mutlu ya da mutsuz olarak nitelendirilebilir. Ancak, kitap boyunca bir hayal dünyasında yaşama durumu yok. Aşırı iyimser ya da aşırı kötümser bir tablo çizmemiş. Her şeyi olması gerektiği kadar anlatmış. Yani Melody’nin yaşadıkları duygu sömürüsü yapılmadan tadında bırakılmış. Hayatın iyi yanları ve kötü yanlarının iç içe geçebildiğini ve buna göre adımlar atmanız gerektiğini güzel bir şekilde aktarmış.

Kitap; sade ve akıcı bir dille yazılmış. Bu nedenle her yaştan okuyucunun kolaylıkla okuyabileceği bir kitap olmuş. Özellikle de toplumun engelli kişilere bakış açısını aktararak farkındalık yaratması güzeldi.

Son olarak, eğer genç yetişkin türü kitaplardan hoşlanıyorsanız ve hayata dair kesitler görmek istiyorsanız sevebileceğiniz bir kitap. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder