Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

22 Ekim 2017 Pazar

Kimsesiz Çocuk


Kimsesiz Çocuk – Hector Malot
Engin Yayıncılık, İstanbul, 1992
Çevirmen: Tülin Altınova
Sayfa Sayısı: 562
Özgün Adı: Sans Famille

Herkese merhaba!

Hector Malot'un Kimsesiz Çocuk kitabıyla ilgili düşüncelerime aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz. Videodaki konuşmanın metnini de aşağıda paylaşıyorum. ^^



Kücük bir bebekken Barberin tarafından bulunup yetiştirilen Remi’nin sokak sanatçısı Vitalis’e satılmasıyla başlıyor kitap. Remi, Barberin Ana’nın yanında mutlu bir çocukluk geçirirken, Barberin Ana’nın eşinin eve gelmesiyle dengeler bozulur. Barberin Ana’nın eşi kaba biridir ve fakir olmalarına rağmen Remi’nin bakımını üstlendiği için eşine çok kızar. Paraya ihtiyaçları olduğu için, Remi’yi sokak sanatçısı Vitalis’e satar. Vitalis, yanındaki hayvanlarla birlikte, ülkedeki şehirleri gezmekte ve oralarda halka küçük gösteriler sunarak para kazanmaktadır. Remi, Vitalis’in yanında mutlu günler geçirmeye başlar ve bir çok arkadaş edinir. Bir süre sonra gerçek ailesini bulmak için yollara düşer.

Hector Malot’un yazmış olduğu Kimsesiz Çocuk, yazarın daha önce okumuş olduğum Kimsesiz Kız kitabına benziyor. O kitapta da, ailesini kaybeden kızın yaşam mücadelesi ele alınmıştı. Bu kitap da benzer şekilde Remi’nin hayata tutunması, dostluk, sevgi, aile gibi kavramları ele almış.

Yazar, kitabı birinci kişi ağzından kaleme almış. O nedenle zaman zaman okuyucuya sorulan sorular biraz rahatsız edici olsa da, büyük sıkıntı yaratmıyordu. Ancak, benim okuduğum baskının çevirisinde ciddi anlamda bozukluklar vardı. Yer yer cümle düşüklükleriyle karşılaştım ve bu beni oldukça rahatsız etti. O nedenle, kitabı okuyacaksanız benim okuduğum Engin Yayıncılık’ın çıkardığı kitap yerine başka yayınevlerini tercih etmenizi öneririm.

Dostluk, sevgi, aile kavramları üzerine bir kitap okumak isterseniz, Kimsesiz Çocuk’u öneririm.

***
1977 yılında Japonya’da aynı isimli 51 bölümden oluşan bir çizgi film serisi yapılmış. Türkiye’de de birkaç kez çeşitli TV kanallarında yayımlanan bu yapım, benim gibi birçok kişiyi Remi’nin hikayesiyle tanıştırdı. Bu uyarlama gerçekten de gereken hissi çok güzel aktarmış.

Bir de, 1996 yılında yine Japonya’da aynı isimli 26 bölüm süren başka bir Remi çizgi film serisi yapılmış. Ancak, bu seride başrol kahramanımız Remi, bir kız olarak karşımıza çıkıyor. Ana öykü ise aynı.


Aynı zamanda, ülkemizde Remi ismiyle 1977 yapımı serinin bölümlerinden sahnelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir VHS kaseti de bulunuyor. Şu anda yeni baskısı bulunmuyor ancak bu kasede gittigidiyor benzeri sitelerde rastlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder