Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

28 Kasım 2016 Pazartesi

35. İstanbul Tüyap Kitap Fuarı

Bu yıl otuz beşincisi düzenlenen Tüyap İstanbul Kitap Fuarı’na katılma fırsatını yakaladım. Birkaç yıldır bu fuara katılmayı istemiş ancak bir türlü denk getirememiştim. Fuar bittikten çok sonra bu yazıyı yazıyorum ancak fuar hakkındaki genel düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istedim.

1982 yılından itibaren düzenlenen fuara birçok yayınevi katılım sağlıyor. Ayrıca her yıl farklı temalar belirleniyor. 2016 yılı teması “Felsefe ve İnsan”dı. Birçok yazar imza günleriyle fuara katılıyor. Aynı zamanda farklı konularda konuşmalar yapılıyor. Gelen ziyaretçiler bu imza günlerine ve konuşmalara katılabiliyor.

Fuar hakkındaki bu genel bilgilerden sonra, kendi izlenimlerime geçeyim. Fuara girişler ücretliydi. Ancak öğrenci, öğretmen ve emeklilere ücretsizdi. Diğerleri için giriş ücreti 5 tl’ydi. Açıkçası gereksiz bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Çünkü zaten içeriye girdiğinizde bir şeyler satın almadan çıkmanız biraz zor oluyor. O nedenle bir de girişte ücret talep edilmesi gerçekten gereksizdi.

Ulaşım konusuna gelecek olursak; Tüyap Büyükçekmece’de yer alıyor. Buraya ulaşım konusunda çeşitli ulaşım seçenekleri var ancak en mantıklısı metrobüs ile gelmek olacaktır. Benim gibi farklı bir şehirden gelmişseniz ve hiçbir bilginiz yoksa, otogara ilk indiğinizde servislerle fuar alanına kadar gidebilirsiniz. Dönüşte ise metrobüs ile aktarma yaparak istediğiniz yere ulaşabilirsiniz. Ancak şunu da unutmayın ki; metrobüs gerçekten çok kalabalık oluyor. Özellikle de bu zamanlarda.

Fuar sabah onda başlayıp akşam yediye kadar sürüyor. Ancak eğer hafta içi gidiyorsanız, okulların turlarına denk geliyorsunuz. Ve elbette etraf bir anda çocuklarla doluyor. Bu kalabalığın içinde gezinebilmek biraz zor olsa da, öğleden sonra üç gibi yoğunluk azalıyor ve daha rahat gezebiliyorsunuz.

Fuarda birçok yayınevi bulunuyor. Bunun yanı sıra, sahafların da bulunduğu bir bölüm yer alıyor. Sahaflarda bulacağınız kitapları yayınevi standlarından bulabileceklerinize oranla daha ucuza satın alabilirsiniz. Fiyat konusuna gelmişken, fuardaki fiyatlar hakkında kısa bir bilgi vermem gerekiyor. Açıkçası çok yüksek indirimler beklememek gerekiyor. Çünkü fuıardaki indirimler internetteki kitap satış sitelerinin indirimleriyle aşağı yukarı aynı. Bu nedenle kitapları fuardan almak yerine internetten almayı tercih etmeniz daha mantıklı. Ayrıca fuar zamanı internette de normal fiyatların dışında güzel indirimler yapılıyor. Benim güzel bulduğum tek indirim İthaki Yayınları’ndan çıkmış olan Edgar Alan Poe’nun tüm öykülerinin yer aldığı kitap. Bu kitap fuarda %50 indirimle satılıyordu. İthaki’nin kendi kitap satış sitesi ilknokta’da en yüksek indiriminin %40 olduğunu gördüğüm için bu kitap en iyi fiyata sahipti. Elbette kitabın normal satış fiyatının 75 tl olduğunu göz önüne alırsak 37.5 tllik bir indirimin ne kadar iyi olduğunu tartışabiliriz.

Fuardaki imza günleri ise, sevdiğim yazarlardan imza alabilmem için çok güzel bir fırsat yarattı benim için. Özel olarak çocuk edebiyatına ilgim olduğu için bu alanda önde gelen isimlerin imzalarını almaya çalıştım. Her yazarla kısa sohbetler etme ve fotoğraf çektirme olanağı yakaladım. Ayrıca fuara gezmeye gelen ve fuarda çalışan youtuberlarla da tanışma ve sohbet etme fırsatını yakaladım. Gerçekten de hepsi güler yüzlüydüler ve yakın davrandılar. Baldanberi kanalından Gizem ve Kübra’ya, Damla ablaya ve Nihan’a buradan da teşekkür ediyorum. ^^ Bu nedenle de fuarın en sevdiğim kısmı bu oldu sanırım. :)

Benim fuar hakkındaki izlenimlerim bunlardı. Her ne kadar sadece bir iki kitap almaya karar vermiş olsam da, düşündüğümden fazla harcama yaptım. Ancak, kitapların arasında kaybolmayı sevdiğim için sanırım bu olumsuz noktayı es geçeceğim şimdilik.

2 yorum:

  1. iyi bir gözlem ve iyi bir yazı teşekkürler Salih...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Beğenmene sevindim. ^^

      Sil