Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

19 Ekim 2016 Çarşamba

Eleanor & Park



Eleanor ve Park – Rainbow Rowell
Pegasus Yayınları, İstanbul, 2016
Çevirmen: Müge Kocaman Özçelik
Sayfa Sayısı: 360
Özgün Adı: Eleanor & Park

Okula yeni başlayan bakımsız Eleanor ve kendi halinde okul hayatını sürdürmeye çalışan Park’ın öyküsünü okuyoruz “Eleanor & Park” ta. Kendi sorunlarıyla da uğraşan bu iki kişinin aşklarını sürdürme çabalarına dahil oluyoruz.

Yer yer komik, yer yer hüzünlü olan bu öyküde, çevreleri tarafından fazla rahatsız edilmeden lise hayatlarını sürdürmeye çalışan kahramanlarımızın birbirine olan aşkını okuyoruz biraz farklı bir açıdan. Eleanor, diğer kızlardan biraz farklıdır. Kızıl saçlı, kilolu, bakımsız ve genellikle üzerine bol gelen giysileri giyen biridir. Park; Koreli, çizgi roman okumayı seven ve sürekli müzik dinleyen biridir. Okulun ilk günü bu bakımsız haliyle okul servisine binen Eleanor, okuldaki öğrencilerin ona karşı davranışlarının kötü olacağından korkmaktadır. Park ise, her zamanki gibi kulaklarında kulaklıkla önündeki çizgi romanı okumaktadır. Otobüste oturacak bir yer arayan ama nereye oturacağını bilemeyen Eleanor, Park’ın yanına oturur. Park bundan rahatsızlık duysa da bir şey demez. Ve o günden sonra, sözleşmişler gibi, Eleanor okul servisinde sürekli Park’ın yanında oturmaya devam eder. Başlarda konuşmayan ve sessizce yolculuk yapan ikili, önce otobüste çizgi roman okumaya, sonra birlikte müzik dinlemeye başlarlar ve arkadaşlıkları başlar.   

Başlarda klasik bir genç yetişkin romanı gibi duran kitap, bölümler ilerledikçe (aslında kitabı okumaya başladıktan bir iki bölüm sonra) daha derin konulara da giriyor. Lise dönemindeki iki kahramanımızın aile yaşamları hakkında da bolca bilgi ediniyoruz. Birbirine tamamen zıt aileleri olan kahramanlarımızın aynı olaylar karşısındaki duruşları ve hareketleri bu zıtlığı da gösterir nitelikte. Eleanor sorunlu ve parçalanmış bir ailenin çocuğuyken, Park herkesin içinde birbirlerine sevgilerini göstermekten çekinmeyen bir ailenin çocuğu. Bu sebeple, ailelerin çocuklar üzerinde ne tür olumlu ve olumsuz etkiler bırakabileceğini gösteriyor kitap fazla belirgin olmasa da.

Kitabı bölümler halinde okurken, olaylara hem Eleanor'un hem de Park'ın gözünden bakıyoruz. Kitaptaki bölümlerde olay akışı devam ederken bir Eleanor'un o anki davranışlarını, bir de Park'ın o anki davranışlarını okuma şansına sahip oluyoruz. Bu da ikisinin aynı konudaki düşüncelerini ve yaptıklarını kıyaslayabilmemizi sağlıyor. 

Kitaptaki olaylar 1986 – 1987 yılları arasında geçiyor. Bu sebeple kitabın içerisinde o döneme ait çizgi romanlar, şarkılar, ünlü kişiler ve televizyon programlarının isimlerine sık sık rastlıyoruz. Bu kadar çok şey arasında benim tek bildiğim ise (çizgi romanları es geçiyorum çünkü okumasam da büyük kısmının ismini duydum) Foreigner grubunun “I Want to Know What Love Is” isimli şarkısı. Dinlemediyseniz dinlemenizi tavsiye ederim. Güzel bir şarkıdır. ;)

Kitapla ilgili yapabileceğim tek olumsuz yorum kitabın sonu ile ilgili. Maalesef Rainbow Rowell Fangirl’de olduğu gibi, bu kitabın da sonunu açık bitirmiş. Gerçekten de, o kadar olaydan sonra, belirsiz bitirilen bir kitaptı Eleanor ve Park da. Kitabın sonlarına doğru tahmin edemediğim ve sürekli farklı yönde düşündüğüm bir olayda ters köşe yapan yazar, maalesef bu etkisini kitap sonunda gösterememiş. Neden böyle bitti diye oldukça içerledim ancak belki de bir devam kitabı yoldadır, kim bilir. Tabii her ne olursa olsun okurun düşüncesine bırakılan bir son belki de daha iyidir. Mutlu bir sonu yakıştırıyorsanız öyle düşünebilirsiniz, tam tersini de düşünebilirsiniz.

Romantik komedi filmlerini ve seksenleri seviyorsanız, farklı ve sevimli bir aşk kitabı okumak istiyorsanız Eleanor ve Park tam size göre. :) 

***

Kitabı henüz okumamış ama Andrew Smith'in Ezik adlı kitabını okumuşsanız bana hak verebileceğiniz bir mini-NOT: Ağustos ayında büyük bir beklentiyle okumuş olduğum ancak hayal kırıklığına uğradığım "Ezik" romanı gibi "Eleanor ve Park" ın da beni hayal kırıklığına uğratabileceği korkusuna kapılmıştım ancak bu olmadı. Her iki kitap da kendini bir zavallı gibi düşünen karakterle olaya başlasa da, Eleanor ve Park, Ezik gibi beni şaşırtan, sinir eden ve beklentimi düşüren bir yola sapmadı. (Elbette Ezik kitabını sevenleriniz vardır ancak o kitapla ilgili bir çok şeye sinir oldum diyebilirim, karakterlerin büyük kısmından, olayın ilerleyişinden ve hatta kitabın sonundaki olayın sebebinin tam olarak verilmeyişinden... Bu böyle uzar gider. Ancak Ezik kitabının ikincisi de var. Ve goodreads'te ilk kitaba düşük bir puan vermiş olmama rağmen sırf o kitabın sonundaki olayların sebebini öğrenebilmek adına devam kitabı dilimize çevrilince alıp okuyacağım. Belki de güzelleşir, kim bilir.)

2 yorum:

  1. okurken seveceğim bir kitaba benziyor... bu güzel paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Son dönemlerde sayısı hayli artan ve birbirine benzeyen genç yetişkin türünde yazılmış kitaplar arasından sıyrılıp öne çıkan Eleanor ve Park gerçekten de sevimli bir kitap. Sizi yormayacak ve dinlendirecek bir kitap bana göre. Vakit kaybetmeden okuyun derim. ^^

      Sil