Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

25 Şubat 2016 Perşembe

Marslı


Marslı Andy Weir
Çevirmen: Emre Aygün
İthaki Yayınları, İstanbul, 2015
Sayfa Sayısı: 416

Issız bir adaya düşseniz ilk işiniz ne olurdu? Elbette hayatta kalmak için temel gereksinimlerden olan barınma ve beslenme ihtiyacını gidermeye çalışırdınız. Ancak Mark Watney, ıssız bir adada değil, bir gezegende mahsur kalıyor. Nasa’da çalışan bir astronotun Mars’ta hayatta kalma mücadelesini anlatıyor Marslı.

Mark Watney için olumsuzluklar önemli değil. Bunlar için endişelenmek yerine hemen bu sorunlara çözüm bulmaya çalışıyor. Mars’ta kaldığı süre boyunca uzay aracında çıkabilecek sorunlara karşı çözümler üretiyor, ayrıca Mars’ta yiyecek yetiştiriyor. Onun mücadelesi devam ederken, biz de tüm bunları onun yazmış olduğu günlükten okuyoruz.

Kitap Goodreads sitesinde 2014 yılının en iyi kitabı olarak seçilmiş. Bunu hak ediyor elbette. Yalnız kitapta, Watney’in karşılaştığı sorunları çözmek için yaptığı hesaplamalar biraz azaltılabilirdi. Bu hesaplamalarda fazlasıyla sayısal veriler yer alıyordu. Bu da zaman zaman kitaptan uzaklaşmama neden oldu. Ancak yine de bu bölümler okuyucuyu çok sıkmayacak düzeyde. Bu tarz bir kitabı ilk kez okumuş olduğum için sıkılmış olabilirim elbette.

İnternette yaptığım küçük bir araştırma sonrası, kitabın yazarı Andy Weir’in kitabını yayınevlerine götürdüğü ve red cevabı aldığı, bunun üzerine bu öyküyü internette yayınladığını öğrendim. Kitap internette çok tutunca, bu kez kitap basılmış. Ayrıca kitabın başında yazarın mühendis olduğu yazıyordu. Bu da kitaptaki o sayısal verilerin fazla olmasının sebebini açıklıyor. 

Sevdiğim bir diğer detay da kitap kapağı oldu. Tasarımı gerçekten oldukça güzeldi. Ancak sonraki baskılarda film kapağı kullanıldı ama bence bu kapakla baskıya devam etseler daha iyi olurdu.  

Kitabı okurken aksiyon dolu bir film seyrediyormuşum gibiydi. 2015 yılında kitabın bir filmi yapıldı. Filmi seyrettim ve beğendim. Büyük ölçüde kitaba bağlı kalınarak uyarlanmış bir filmdi. Ancak, sevmediğim nokta ise filmin son kısmının kitaptan biraz farklı olmasıydı. Ancak yine de iyi bir uyarlama olduğunu söyleyebilirim.

Bir insanın başka bir gezegende hayatta kalma mücadelesine tanık olmak istiyorsanız Marslı seveceğiniz bir bilim kurgu romanı.

2 yorum:

  1. Aslında epey merak ediyorum kitabı ancak henüz okuma fırsatım olmadı. Herkes bilimsel ve sayısal verilerin çokluğuna takılmış haklı olarak :) Bu kapağı gerçekten daha güzel, eğer alırsam bunu almak isterim. Güzel bir yorum olmuş, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuza cevap vermek için çok geç kalmış olabilirim (ne de olsa biraz daha beklesem bir sene olacakmış) kusura bakmayın. Öncelikle yorumunuz için teşekkürler.

      Yorumu yazdığım dönemde film kapaklı baskısı satılıyordu sadece ama sanırım o baskıdan sonraki baskılarda yine bu kapağa döndüler çünkü kitapçılarda bu baskıya rastlıyorum. Büyük ihtimalle cevap yazmadığım süre içinde kitabı okumuşsunuzdur ancak henüz okumadıysanız kesinlikle okumanızı öneririm. Bilimsel ve sayısal veriler biraz rahatsız etse de, ana öyküye bakıldığında çok fazla rahatsız etmiyor

      Sil