Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

24 Aralık 2015 Perşembe

Selam Olsun Çocukluğuma

Selam Olsun Çocukluğuma 
Derleyen: Refik Durbaş
Gendaş Yayınevi, İstanbul, 1999
Sayfa Sayısı: 172

Özlemini duyduğumuz şeylerden biri de çocukluk yıllarımız oluyor genelde. O saf, temiz duyguların zaman geçtikçe daha da silikleşmesi bunu düşünmemizi sağlıyor belki de. Okuduğum bu kitapta, özlemini duyduğumuz çocukluk yılları ile ilgili 21 farklı yazarın yazmış olduğu öyküler yer alıyor. 

Kitap ile ilgili anılarım canlandı kitabı yıllar sonra tekrar elime aldığımda. İlkokul dörde gidiyordum. Babam da o yıllarda oluşmaya başlayan okuma alışkanlığımın farkındaydı ve bunu kaybetmemem için oldukça yardımcı oluyordu. Okuduğum kitaplar bittiğinde aradan vakit geçirmeden yeni kitaplar almaya çalışırdı. Bu kitabı satın aldığım günü nedense çok net hatırlıyorum. Güzel bir bahar günüydü ve babamla dışarıya çıkmıştık. Zaten konu her seferinde kitaplara geldiğinden yine kitaplarla ilgili konuşmaya başlamıştım. O sırada önünden geçtiğimiz kitapçıya girdik ve babam bir kitap seçebileceğimi söyledi. O kadar sevinmiştim ki. Ancak içeride çok fazla kitap çeşidi yoktu. Elbette kitaplar vardı ancak ya daha alt yaş seviyesi ya da daha üst yaş seviyesine hitap edecek kitaplar bulunuyordu. Fırsatı kaçırmak istemediğimden oradan kitap almam gerekiyordu. Kapağındaki resmi sevmiştim, o nedenle de bu kitabı aldım.Sadece kitabı satın alma sürecimle ilgili bu kadar çok şey yazdım ancak kitabın içeriği hakkında bu kadar uzun yazabilir miyim bilmiyorum. :)

Kitapta, 21 farklı yazarın çocukluk dönemi ile ilgili yazmış oldukları öyküler yer alıyor. Bu öyküleri, yazarların kendi kitaplarında bulabilirsiniz. Kitabın içerisinde; her öyküden önce o yazarın yaşamı ve yazdığı kitaplar ile ilgili kısa bilgi yer aıyor. Her öykünün sonunda ise öykünün yer aldığı kitabın ya da derginin ismi yer alıyor. Bu yazının sonuna kitabın içinde yer alan öykülerin listesini ekleyeceğim. Ancak, öykünün yazarın hangi kitabında yer aldığını öğrenmek için internetten biraz araştırma yapmanız gerekebilir. 

Kitaptaki öykülerin hepsi de ayrı güzeldi. Ancak; Havva, Kale Kale, Ölü Ekmeği, Dayım Balon Olmuş, Babamın Sedefli Çakısı, Bizim Evimiz Yokmuş başlıklı öyküler benim en sevdiklerim oldu. Elbette kitapta yer alan diğer öyküler de çocukluk ile ilgili, çocuklar ile ilgili birçok duyguyu çok güzel bir şekilde iletiyor size. Ancak seçtiğim bu öykülerde; büyüdüğümüzde yanlış olduğunu bildiğimiz şeyleri, çocukken diğer hiçbir şeyi umursamadan elde etmeye çalışmamız çok güzel aktarılmış.Ayrıca bu öykülerde çocuk ruhunun o naif duyguları da çok iyi şekilde yansıtılmış. 

Kitabın kapağında Gendaş Çocuk diye bir ibare bulunuyor. Sanırım bu kitap, yayınevinin çocuklar için oluşturduğu bir dizinin kitabı. Elbette çocukların da severek okuyabilecekleri bir kitap ancak bana göre bu kitap daha çok benim gibi çocukluğunu ardında bırakmış ama hâlâ o döneme dönmek isteyen kişilere daha çok hitap ediyor. Siz de benim gibi düşüncelere sahipseniz severek okuyacağınıza eminim. Ancak kitabın baskısının devam edip etmediğini bilmiyorum çünkü elimdeki kitabın baskısı 1999 yılında yapılmış. Yine de, yukarıda belirttiğim gibi, öyküleri yazarların kendi kitaplarından bulabilirsiniz. 

***

Çocuktuk bir zamanlar... Ve ne kadar kolay gelirdi ekmeği aslanın ağzından almak! (Çocukluk - Ayhan Bozfırat, syf. 75)

Nerdesin, benim sudan berrak, kardan temiz, pamuktan ak çocukluğum? (Uçurtma - Müjdat Gezen, syf. 98)

Toprak çocukların ilkbaharıdır. (Yağmurun Elleri - Mustafa Ruhi Şirin, syf. 139

***

Kitaptaki Öykülerin Listesi

Çocukluk - Memduh Şevket Esendal
Selam Götürsün Benden - Salim Şengil
Havva - Vüs'at O. Bener
Ahmet - Nezihe Meriç
Kale Kale - Fakir Baykurt
Ölü Ekmeği - Dursun Akçam
Çocukluk - Ayhan Bozfırat
Çocuk - Erdal Öz
Deli Tank ve Çocuk - Sevgi Soysal
Uçurtma - Müjdat Gezen
Uçurtmam Bulutlardan Yüce - Mehmet Güler
Dayım Balon Olmuş - Necati Tosuner
Ses - Zeynep Karabey
Babamın Sedefli Çakısı - Necati Güngör
Ay, Güneş ve Karpuz Dilimi - Süleyman Bulut
Yağmurun Elleri - Mustafa Ruhi Şirin
Korkuyu Beklerken - Ayşegül Gürdal
Uçuş Tutkusu - Ayla Çınaroğlu
Bizim Evimiz Yokmuş - Aysel Gürmen
Kızlar Hep Sorun - Fatih Erdoğan
Hep Aynı Şarkı - Sevim Ak             

2 yorum:

  1. 21 yazarın hikayesi güzel bir kaynak aslında. Maziye dalarak okunur herhalde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız. Eminim ki bu öyküleri okuyan herkes kendinden bir şeyler bulacaktır.

      Sil