Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

30 Kasım 2015 Pazartesi

Şimdiki Çocuklar Harika


Şimdiki Çocuklar Harika Aziz Nesin
Nesin Yayınevi, İstanbul, 2008
Sayfa Sayısı: 224

İlkokuldaki Türkçe öğretmenim Ali Şeker'in önerisiyle tanıştım bu kitapla. Kitaptan bir iki bölümü sınıfta okumuştu. Bunun üzerine devamını merak etmiş ve okul kütüphanesinden alıp okumaya başlamıştım. Tabii o zamanlar daha eski bir baskıyla okumuştum. Ancak, o zaman da, şu andaki gibi, severek okumuştum. Hatta kimi yerlerinde oldukça güldüğümü hatırlıyorum. 

Kitap; ilkokul beşinci sınıfa giden iki arkadaşın birbirlerine yolladıkları mektuplardan oluşuyor. Kitabın kahramanlarından Zeynep; babasının işi dolayısıyla İstanbul'dan Ankara'ya taşınıyor, fakat Ahmet ile olan arkadaşlığını sürdürmeye devam ediyor ve birbirlerine mektup yazmaya başlıyorlar. Bu mektuplarında büyükleri eleştiriyorlar. Onların çocuklara karşı tutumlarını tartışıyorlar. Bu sayede çocuklara eğitim verilirken; ebeveynlerin yapmış olduğu yanlış davranışlar da sunuluyor.

İki çocuğun gözünden büyüklerin eleştirisini ortaya koyan yazar, kitabın sonunda da yer verdiği bir yazısında, çocukların gözünden böyle bir şey yazmanın çok zor olduğunu, çünkü büyükler ile çocuklar arasındaki farkların çok olduğunu, büyüklerin kendi çocukluklarını unuttuğu için bu eleştirileri kabul edemeyeceklerini belirtiyor. Öyle ki, bu kitabı çocuk kitabı yarışmasına gönderdiğinde, ödül alamıyor. Çünkü jüride bulunanlar, büyüklerin eleştirildiği böyle bir kitaba olumlu gözle bakamazdı. Bu yazıyı okuduğumda ve kitabı kafamda tekrar düşündüğümde, gerçekten de, büyüklerin yapmış olduğu hataların anlatıldığı bu kitap pek uygun gelmemiş olsa gerek. 

Kitabın ilk basımı 1967 yılında yapılmış. O yıllarda eğitim sisteminde yer alan sorunlar ve büyüklerin çocuklara davranışları aradan geçen 48 yılda çok fazla değişmemiş aslında. Büyüdükçe özeleştiri yapma özelliğimizi yitiriyoruz sanırım. Kitapta da belirtildiği gibi, büyükler geçen yıllar içinde çocukluklarını unutuyorlar farkında olmadan.

Kitabın bazı bölümleri bana 1957 yılında Rıfat Ilgaz'ın yazmış olduğu Hababam Sınıfı kitaplarını oldukça hatırlattı. Belki de Aziz Nesin bu seriden etkilenip ilham almıştır. İleride Hababam Sınıfı kitaplarının da incelemelerini yapmak isterim açıkçası. 

Bu arada Ali Şeker'e teşekkürlerimi iletiyorum, bu kitapla beni tanıştırdığı için. :)

2 yorum:

  1. İlk okuduğumdan beri çok sevdiğim bir kitap Şimdiki Çocuklar Harika. Özellikle yetişkinlerin okuması gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son derece haklısınız. Bunu yazmayı unutmuşum. Büyüklerin çocuklardan daha çocukça davranabileceğini görüyoruz aslında okuyunca. :-) Sanırım yetişkinlerin çocuklara karşı tutumunu gözden geçirebilmeleri için de bir fırsat bu kitabı okumaları.

      Sil