Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

3 Kasım 2015 Salı

Pippi Uzunçorap



Pippi Uzunçorap Astrid LINDGREN
Çevirmen: Ali Arda
Kanat Kitap, İstanbul, 2009
Sayfa Sayısı:140

Çocukluğumuzu düşündüğümüzde duygulanırız genelde. O dönemde yaptıklarımız gelir aklımıza. Bir daha dönemeyeceğimizi bildiğimiz bu döneme özlemle bakanlarımız çoğunluktadır. Çocukken bazen büyüklere kızdığımız zamanlar olmuştur sürekli bizi kısıtlamaya çalıştıkları için. Pippi ise böyle bir kızgınlık bulundurmaz içinde. Çünkü annesi o çok küçükken melek olmuştur, babası da siyah adamların kralıdır ve Villa Villekulla adındaki evi Pippi'ye tek başına yaşaması için bırakmıştır.

Pippi'ye ne yapması gerektiğini söyleyen yoktur. O nedenle; akşamları yatması gerektiğini söyleyen olmadığından o da anne ve babasının ona davranacağı gibi davranmaktadır: 

"Önce yumuşak bir sesle kendimi uyarıyorum, eğer dinlemezsem sesimi sertleştirerek bir kez daha uyarıyorum, eğer yine dinlemezsem arkasından dayak geliyor." (syf. 10) 

Tüm bunlardan dolayı Pippi son derece özgür, korkusuz ve güçlü biri olmuştur. Öyle ki, evindeki atı tek eliyle kaldırıp başının üzerinde taşıyabilmektedir. Polislerle çatılarda kovalamaca oynamakta, evine gelen hırsızlarla dans yapmaktadır. Hatta katıldığı çay partilerinde bile garip düşünceleriyle herkesi şaşırtır: 

"Eğer insan tozların üzerine dökmüyorsa, o zaman tozşekere ne gerek var, doğrusu bilmek isterdim." (syf. 104) 

Bu kimseye bağımlı olmadan yaşayan kız çocuğunun iki de yakın arkadaşı var: Annika ve Tommy. Pippi, maymunu ve atı ile birlikte Villa Villekulla'ya taşınmadan önce son derece sıkıcı geçen günleri, Pippi sayesinde daha da eğlenceli bir hâle gelir. Pippi'nin birçok garip davranışı bulunduğu için Tommy ve Annika dışındakiler onu pek sevmez. Ama o buna aldırış etmez. Ve Pippi, babasıyla birlikte dünyanın birçok yerine seyahat yapmış olduğundan, anlatacak çok öyküsü vardır. Mesela Çin'de kocaman kulakları olan bir adamla ilgili hatırasını şuradan okuyabilirsiniz.

Kitabın yazarı Astrid Lindgren, İsveçli bir yazardır. Birçok çocuk kitabı bulunmaktadır ve en ünlü eseri de Pippi Uzunçorap serisidir. Yazar, Pippi'yi kızı Karin hasta olduğunda ona uydurduğu öykülerden yola çıkarak kaleme almıştır. Yazar kitabı yayınevine ilk götürdüğünde yayınevi kitabı karakterin davranışlarının uygun olmadığı düşüncesiyle reddetmiş ancak daha sonra başka bir yayınevi kitabı basmaya karar vermiştir. Kitap, dönem dönem çocuklara uygun olmadığı ve onları başkaldırıya yönlendirdiği düşüncesiyle yasaklanmaya çalışılmıştır ancak başarılı olamamış ve kitap tüm dünyada birçok dile çevrilmiş, filmleri ve çizgi filmleri yapılmıştır.

Kitap ile ilgili düşüncelerime gelecek olursak, ilkokul 3. sınıftayken kütüphanede rastgele bulduğum bir kitap olmuştu Pippi Uzunçorap. O zamanlar böyle bağımsız bir karakterin maceraları beni çok eğlendirmişti. (Kültür Bakanlığı Yayınları'ndan çıkan baskısıydı bu okuduğum) Tek başına kocaman bir evde kurallar olmadan istediğin gibi yaşama fikri çok hoşuma gitmişti. (belki de çoğu kez kısıtlamalar yapıldığı için) Yine o dönemlerde sürekli televizyonda gösterilen "Evde Tek Başına" serisi de bu fikri daha da sahiplenmeme yardımcı olmuştu. Şimdi tekrar okuduğumda düşünüyorum da, eğer hayattan zevk almak istiyorsanız ve sürekli eğlenmek istiyorsanız, kimseye bağımlı olmadığınız bu hayat tarzı tam size göre.

Çocukluğuna özgür ve dilediği gibi bir hayat süren Pippi'nin gözünden bakmak isteyenler hiç beklemesinler. Çocuklar için de oldukça eğlenceli biriyle tanışma fırsatını sunduğunu unutmayalım.

***

 1969 yılı İsveç yapımı film serisinin şarkısı

 ***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder