Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

19 Ekim 2015 Pazartesi

Ayak İzlerinin Esrarı




Ayak İzlerinin Esrarı – B. B. Calhoun
Çevirmen: Özlem Özbal
Tübitak Popüler Bilim Yayınları, Ankara, 1999
Sayfa Sayısı: 136

Herkese merhaba! Uzun süredir kitap okumamış olduğumdan inceleme de yapamamıştım. Bu yazımda çocukluğumda okumuş olduğum bir serinin ilk kitabını ele aldım.

9 - 10 yaşlarındaydım kitabı ilk okuduğumda. Bir gazete bayisinde Bilim Çocuk dergisiyle ilk tanışmamdan sonra dergiye abone olup, ardından bu kitabı dergi aracılığı ile getirtmiştim. Çok sevmiştim kitabı ve kitabın elime geçtiği ilk gün iki kez okumuştum. Çocukluk işte. :)

Kitap; dinozorlarla ve fosilbilimle ilgili bilgileri güzel bir öykü çerçevesinde sunuyor bize. Kitabın başkahramanı olan Fenton Rumplemayer'in annesine Hindistan'dan bir araştırma bursu teklifi gelir. Annesi bu teklifi kabul edince babası da ona daha önceden teklif edilmiş olan "Wyoming'de bir kazı ekibine başkanlık etme"yi kabul eder. Fosilbilimci olan babasıyla birlikte New York'tan Wyoming'e taşınan Fenton'ın; babasının katılmış olduğu kazı ekibinin bulmuş olduğu fosillerle ilgili gerçekleri ortaya çıkarma sürecini anlatan kitapta; dinozorlarla ilgili temel bilgiler de aktarılıyor. 

Kitabı tekrar okuduğumda farkettim ki; kitabı ilk okuduğumda sevdiğim şeyler aslında hiç değişmemiş. Fenton ve arkadaşı Max'in internetteki konuşmalarının geçtiği bölümler, Max ile oynadığı "Hazine Avı" oyunu, Fenton'ın Wyoming'deki yeni arkadaşı Willy ile olan maceraları... Sanırım eski bir dosta yeniden kavuşmanın sevinciyle şimdilik kötü bir şey bulamıyorum. :)

Yaptığım küçük araştırmalar sonunda, kitabın yazarı ile ilgili pek bir bilgi bulamadım internette. Çocuk kitapları yazan bir yazar olduğu bilgisi vardı bir yerde. Pek bilinmeyen bir yazar büyük ihtimalle. Ya da ben karşılaşmadım. Yine de, bu kadar güzel bir kitap serisinin daha fazla bilinmemesi ve okunmaması şaşırtıcı. 

Dinozorlarla ilgilenen herkesin severek okuyacağını düşündüğüm bir kitap.

***

Fenton fosilbilimci olan babasıyla birlikte Wyoming'e ilk gittiğinde kendini ait olmadığı bir yerdeymiş gibi hisseder. Ancak esrarengiz dinozor ayak izi fosillerinin bulunmasıyla birlikte dedektifliğe meraklı Fenton için her şey değişir. Heyecan verici bir araştırma sonucunda pek çok kişinin başaramadığını başarır ve gerçeği aydınlatır... Nasıl mı? Cevabı Ayak İzlerinin Esrarı'nda.  (Arka Kapaktan)

***

Serideki kitaplar:

1. Ayak İzlerinin Esrarı
2. Kaybolan İpucu 
3. Küllerin Altındaki Sır 
4. Geçmişin Anahtarları 
5. Kırık Yumurtalar 

***


4 yorum:

  1. Yanlış hatırlamıyorsam serinin ilk dört kitabını küçükken okumuştum şimdi burada görünce duygulandım doğrusu. Okuyalı çok olmuş, hatta bu kitapları okuduğumu bile unutmuşum. =D Merak uyandırıcı olduklarını hatırlıyorum, paylaştığınız için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yorumunuz için teşekkür ederim. O yaşlarda hepimiz meraklıydık ve yeni şeyler öğrenmeye hevesliydik. Dinozorlar da benim için bilinmedik canlılardı ve bu kitaplar sayesinde çokça sempati duymuştum onlara... Sanırım Türkiye'de serinin tüm kitapları çıkmadı. Keşke devam etseydi de Fenton'ın maceralarına biraz daha dahil olabilseydik...

      Sil
  2. Bu kitabın konu edildiği bir yazıya rastlamak eski günleri, çocukluk hatıralarını canlandırdı, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz geç yanıt verebilsem de, güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Ben de ne zaman bu kitapları kitaplığımda görsem ve tekrar okusam o güzel çocukluk günlerine dönüveriyorum. Sanırım hiç bir şey düşünmeden sadece sevdiğimiz şeyleri yapabildiğimiz o günler büyümenin çok zahmetli olduğunu vuruyor yüzümüze...

      Sil