Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

14 Ağustos 2015 Cuma

Death Note 1



Death Note 1 – Tsugumi Ooba, Takeshi Obata
Çevirmen: H. Can Erkin
Akılçelen Kitaplar, Ankara, 2011
Sayfa Sayısı:200

2006 yılında ilk önce animesini izlediğim bu serinin bende özel bir yeri var aslında. Her ne kadar animelere aşina olsam da, bu seri ile birlikte asıl ilgim başladı diyebilirim :) Türkiye'de manga (Japon çizgi romanı) basılmasını oldukça bekledik aslında anime ve manga severler olarak. Ancak, sonunda yayınevleri de buna sessiz kalmayarak popüler serilerin mangalarını basmaya başladılar. Death Note da bu bu kitapların içinde yer aldı. Toplamda 12 cilt olan manganın bir tane de özel kitabı bulunmakta. Yani toplam 13 kitaptan oluşuyor. 13. kitap seri ile ilgili bilgilerin de yer aldığı bir ek kitap. 2004 yılında Tsugumi Ooba'nın yazdığı ve Takeshi Obata'nın çizdiği Death Note hâlâ popüler bir seri. Çünkü manga serisinden sonra bir anime serisi, 3 filmi yapıldı. Geçtiğimiz ay da tv dizisiyle tekrar ekranlarda yer almaya başladı. Henüz seyretmedim, final yaptıktan sonra tamamını seyredeceğim. :)

Fazla uzatmadan kitabın konusuna geçmek en iyisi olacak sanırım. 17 yaşındaki lise öğrencisi Yagami Light, etrafındaki her şeyden sıkılmış, kötülüklerden bıkmış oldukça zeki bir insandır. Ölüm tanrısı (shinigami) Ryuk da; Shinigami Dünyası'ndaki shinigamilerin artık işlerini yapmamalarından bıkmış ve bundan kurtulmak için ölüm defterini insanlar dünyasına atmıştır. Ölüm defteri ise; ismi deftere bir kez yazılan kişinin 40 saniye içinde kalp krizi sebebiyle ölmesini sağlamaktadır. Ryuk'un insanlar dünyasına attığı defteri bulan Light neye bulaştığını bilmeden defteri kullanır. Ryuk ile arasındaki bağ olan bu defter ile birlikte Light kendi ideal dünyasını yaratmak ve dünyayı kötülerden temizlemek istemektedir. Ancak, bunun için önünde bir engel vardır. Çünkü, bu kadar çok ölümün arkasındaki sır perdesini çözmek için de dünyanın en iyi dedektifi L onun peşine düşmüştür.

Açıkçası, tüm ciltleri okuyup incelemelerini yapmayı düşündüğüm bir seri. Çünkü, başkahramanımız ve dedektifimiz gerçekten de çok zeki ve olay örgüsünün de iyi bir şekilde işlenmiş olmasıyla kitabı bitirmeden elimden bırakamadım açıkçası. Dedektifin ve Light'ın Sherlock Holmes benzeri bir zekâya sahip olması olayın sonucu hakkında heyecanlanmamızı sağlıyor. Gerçekten de yazarın kafa yapısını çok merak ettiğim bir kitap. Zaten manga da en ilginç mangalardan birisi seçilmiş ve anime versiyonu da en iyi animelerden birisi olarak görülüyor. Beni en çok düşündüren ise, gerçekten de kötü insanlar temizlendiğinde daha adil bir dünya yaratabilir miyiz?

Anime serisini yıllar önce seyrettiğimde hissettiğim duyguları mangayı okuyunca da hissettim diyebilirim. :) O zaman kapanışı Light'ın kitaptaki cümlesiyle bitireyim: Bu dünya çürümüş!


***

Daha önce de belirttiğim gibi, 2006 yılında kitapların anime serisi yapıldı ve 37 bölüm sürdü. Diziyle ilgili ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.  Ancak animede Ryuk elma bağımlısı iken, ilk ciltte bununla ilgili hiçbir şey bulunmamakta. Anime serisinin ilk 4 bölümü, manganın birinci cildinden uyarlanmış. 


Anime serisinin ilk sezon açılış videosu:





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder