Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

3 Temmuz 2015 Cuma

Sherlock Holmes - Akıl Oyunlarının Gölgesinde

Sherlock Holmes - Akıl Oyunlarının Gölgesinde –Sir Arthur Conan DOYLE
Çevirmen: Cumhur Mısırlıoğlu
Martı Yayıncılık, İstanbul,2015
Sayfa Sayısı:416

Son zamanlarda kafama takmıştım Sherlock Holmes serisini okumaya. Sonunda ilk kitabı okuyabildim. :) Kitap seçimi çok zorlu bir süreç oldu benim için aslında. Malum; piyasada Sherlock Holmes kitaplarını birçok yayınevi basmakta. Fakat hangisinin çevirisi iyidir, kitaptaki öykülerin sırası doğru mudur, bunlara baktım bir süre. İnternette ve şehirdeki kitapçılarda küçük bir araştırma yaptıktan sonra, Sherlock Holmes kitapları için en iyi yayınevinin Martı Yayıncılık olduğu sonucuna vardım. Gerçekten de, gayet anlaşılır ve akıcı bir çeviriydi ve memnun kaldım. Ayrıca internetteki yorumlara göre öykü sıralaması en doğru şekilde giden baskılardan biri.
 
Dünyaca ünlü dedektif Sherlock Holmes'u bilmeyeniniz yoktur sanırım. Açıkçası Sherlock Holmes karakterine hayran kaldım diyebilirim. Çevreyi gözlemlemesi ve en ufak ayrıntılardan dikkatli çıkarımlarda bulunması gerçekten de bilimadamı olmak isteyen çoğu kişinin eksiklerini ortaya koyuyor bence. Çünkü, çevremizde gördüğümüz şeylere öylesine bakıp geçiyoruz ama derinlemesine bir gözlem yapabilsek onlardan birçok anlam çıkarabileceğiz. 

Fazla uzatmadan, kitap hakkındaki bilgilere geçeyim. Kitapta; Sherlock Holmes'un başından geçen maceraların 12 tanesi bulunmakta. Her bir öykü birbirinden bağımsız. Bu nedenle öykülerin sıralamasının da pek önemi kalmıyor gibi ancak öykülerin içinde diğer öykülere göndermeler bulunmakta ve sırayla okunmazsa sadece bir örnek veriliyormuş denip geçiliyor. Hatta bu kitaptan önce okunması gereken Sherlock Holmes romanları da bulunmaktaymış. Zamanla, tüm bu kitapları okumayı planlamaktayım.

Holmes ve yakın dostu Dr. Watson'ın başından geçen maceraların anlatıldığı öykülerdeki kurgu gerçekten çok iyiydi. Daha sonra internetten yaptığım küçük bir araştırma sonunda kitabın yazarı Sir Arthur Conan Doyle'ın da doktor olduğunu ve yazarlık yaparken de mesleğini devam ettirdiğini öğrendim. Öykülerini bir doktorun ağzından anlatan yazarın olayları gözlemleyip yorumlama yeteneği ve kaleme alması da bu nedenle çok güçlüydü sanırım.

Öykülerin çoğu; Sherlock Holmes ve Dr. Watson'ın bürolarında otururken bir müşterinin karmaşık olayları çözmesi için onlara gelmesi ile başlıyor. Devamı; arapsaçına dönmüş olaylar örgüsü ve sonunda bunun çözülmesi. Ancak, Sherlock Holmes karakterinin kıvrak zekâsını ve olayları yorumlamadaki üstün yeteneğini de hesaba katarsak, benim için karmakarışık bir hâl almış olan bu olaylar örgüsü çok mantıklı açıklamalarla okuyucuyu merakta bırakmayacak şekilde çözümleniyor.
  
 
***
 
"Elinde veri olmadan bir teori üretmek büyük bir hatadır. İnsan teorileri gerçeklere uyduracağına, farkında olmadan gerçekleri teorilere uydurmaya çalışır." (syf. 14)
 
"Bir şey ne kadar garip görünüyorsa, o denli az gizemli olduğu ortaya çıkar." (syf. 93)
 
"Bir vakanın benzersiz olması her zaman iyi bir ipucudur. Oysa olay ne kadar özelliksiz ve sıradansa onu çözmek de o kadar zor olur." (syf. 115)
 
"Problemler ancak duyuların etkisinden kurtulduktan sonra çözülebilir. Bir akıl yürütücüsü, yöntemi en üst noktalarına yükseltebilmek için bilgi alanına giren bütün gerçekleri kullanmak zorundadır." (syf. 167)
 
"Kader önümüze benzersiz bir problem koydu ve tek ödülü çözümünü bulmak oldu." (syf. 240)
 
"Bir doktor yolundan saptığında suçluların en beteri olur çıkar. Sağlam sinirlere ve bilgilere sahip olduğu için yapamayacağı şey yoktur." (syf. 272 - 273)
 
"İmkânsızı çıkardığında elinde kalan şey gerçeklerdir." (syf. 377)
 
"Baktığı her şeyde kendi özel ilgi alanıyla ilgili referanslar arayan biri aslında zihnin laneti etkisindedir." (syf. 396)

 

4 yorum:

  1. blog keşif etkinliğinden geldim ve bu güzel blogu heen takibe aldım. bende beklerim.
    sevgiler...
    www.kelepirkitapci.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :-) Blogunuza hemen bakıyorum.

      Sil
  2. Kitap elimde ve kitabın 34., 35.,38.,39.,42.,43.,44.,46.,47.50.,51.,54.,55.,58.,59.,62.,63. Sayfaları boş okuduğum bölümden bir şey anlama şansım kalmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Sayfalar boş" demişsiniz, o kısmı pek anlayamadım. Sayfalarda hiçbir baskı yoktu ve boş muydu yoksa okuduğunuz kısmı mı anlamadınız? Çünkü benim elimdeki baskıda bu sayfalar düzgün basılmıştı ve bir sorun yoktu.

      Sil