Daha önce hakkında düşüncelerimi paylaşmış olduğum kitapların Podcast yayını videoları: Bir Gençlik Masalı, Fangirl, Lola ve Komşu Çocuk, Ölümsüz Ece, Matilda, Marslı, Dönüşüm...

4 Ocak 2015 Pazar

Çocukluğumuzun Vazgeçilmez Oyuncağı: LEGO






Çocukken hepimizin severek oynadığı yapı oyunu LEGO'yu sanırım hepiniz hatırlıyorsunuzdur. Birbirine monte edilen bloklar sayesinde sınırsız üretim yapabileceğiniz bir oyuncak. Kısaca LEGO tarihine bakacak olursak; 1934 yılında Ole Kirk Christiansen adlı Danimarkalı marangoz tarafından kurulan firma Danca "leg godt"(İngilizce "play well") adlı kelimelerle faaliyete başlamış, zamanla değişmiş ve son olarak Latince "lego"(bir araya getirmek) olarak son halini almıştır.
( Ayrıntılı bilgi için: http://en.wikipedia.org/wiki/Lego )
*****
Sanırım hepimiz hayatımızın bir döneminde lego oynamışızdır. Benim ilk lego oynadığım zamanlar ise ilkokula ilk başladığım zamanlara denk geliyor. Ancak ilerleyen yıllarda gazetenin promosyon olarak dağıttığı kutu lego oyuncakları, bu oyuncağı daha ilgi çekici hale getirdi. Gazetenin verdiği bu oyuncakta bir adet lego karakteri ve o karakterin aksesuarlarından biri ya da birkaçı (gemi, araba, kazan, kitap vs.) olurdu.

 Milliyet gazetesinin verdiği Lego promosyon oyuncaklarından biri

Bu oyuncakları biriktirir, sonra da çeşit çeşit oyunlar yaratırdım kendimce. Gazeteden büyük bir kısmını biriktirmiştim. Daha sonra evden taşınırken sanırım hepsi atıldı. Yeni eve taşındığımızda hiçbirini bulamamıştım çünkü. Çok yaratıcı bir oyuncak olduğunu ve hayal gücünü geliştirdiğini söylemek mümkün. Hoş, gerçi o yaşlarda elimize hangi oyuncak geçse dünyanın en mükemmel şeyi olmuyor muydu?
*****
Uzun yıllar sonra; Erasmus programı ile Polonya'ya gittiğimde; Lego'yu oyuncakçıların raflarında görmek beni çok sevindirdi. Türkiye'de oldukça pahalı bir oyuncak haline gelen Lego, yurtdışında daha uygun fiyatlarla satılıyordu. Bu beni oldukça mutlu etmişti ve bir anda çocukluğuma dönmüştüm sanki. Hemen birkaç tane set almak istedim ancak hâlâ öğrenci olduğumdan, Türkiye'ye göre zaten ucuz olan oyuncağın indirim yapılarak daha ucuz bir fiyatla satılmasını beklemeye başladım. Ve bu bekleyişim boşa çıkmadı. Sonunda gezdiğim birçok market ve oyuncakçılardan birinde bir indirime denk geldim ve iki set aldım. Gerçekten de çok mutlu olmuştum. Yurda gelince hemen dolabıma yerleştirdim.

Aldığım setler: Lego Safari Building
                      Lego City Small Car
                     + Lego Minifigures Series 4 (Bu seriden rock yıldızı ve silahşör var)
Polonya'dan aldığım Lego setleri ve karakterleri
Tabii şu anda aldığım set ve karakterler kutularının içinde dolabın bir köşesinde duruyor. Kaybedeceğim diye çıkaramıyorum. Yine Erasmus döneminde Almanya'ya Berlin'e gittiğimde özellikle Legoland'e gitmeyi istemiştim. Ancak buna fırsat bulamadım. Fırsat bulduğum vakitte ise epey geç bir saat olduğu için Legoland kapanmıştı. Sadece önde bulunan binlerce Lego parçasından yapılmış dev zürafa heykelini yakından görebildim. O da açık alanda olduğu için.
Berlin Legoland önünde bulunan Legolardan yapılmış zürafa
Sanırım çoğumuzun sevdiği bir oyuncaktı bu Lego.İlk aldığımızda heyecanla bir şeyler üretmeye çalışır, bir süre sonra ilgimizi kaybeder ve bir kenara kaldırırdık. Her çocuğun yaptığı gibi. Ayrıca; Lego'nun birçok taklidi de piyasada satılmaktaydı. Ancak onların da parçaları her zaman uyumlu olmuyordu ve parçaları birbirine geçirmek eğlenceyi işkenceye çevirebiliyordu. Zaten gazetenin yaptığı Lego promosyonlarıyla diğer gazeteler de Lego benzeri oyuncakları dağıtmaya başlamış ve benzer oyuncaklar artmıştı. Promosyonlar bittikten sonra satın alınmak istendiğindeyse fiyatların pahalılığı engel olmuştu buna. Her ne kadar benzer kopya oyuncaklarla bu eğlenceyi sürdürmek istesek de; hiçbiri orijinal Lego'nun yerini tutamadı bana göre. Yine de, biraz paraya kıyarsanız oyuncakçılarda bulabileceğinizi belirtmekte yarar var.

2 yorum:

  1. Merhaba, Salih. :)

    Yazını okurken aklıma K'nex geldi. Bu oyuncak ile de inanılmaz şeyler yaratıyorduk ama Türkiye'de hiç denk gelemedim eskiden satılan K'nex'lere. :/
    Belki günün birinde denk gelirim. O zaman ben de bunu bloga dökerim senin gibi.

    Diğer yazılarında görüşmek üzere!
    Tekrardan hoş geldin! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. K'nex'leri ben de hatırlıyorum. Ancak dediğin gibi ben de rastlamadım bu oyuncağa. Biraz araştırsak bulunur belki. Neyse. O da başka bir yazının konusu olsun.

      Hoşbulduk bu arada. Arayı çok açmadan yeni yazı yazacağım ;)

      Sil